Bezpieczeństwo żywności w procesie pakowania

Ten artykuł przeczytasz w: 5 min
Ocena:
(2)

Maszyny pakujące od LS Tech a bezpieczeństwo żywności

Branża spożywcza to gałąź przemysłu, w której szczególnie ważne jest bezpieczeństwo wytwarzanych produktów ze względu na ich przeznaczenie. Istotnym elementem wpływającym na przydatność do spożycia artykułów spożywczych są dedykowane im opakowania, które nie tylko pełnią funkcję dystrybucyjną, ale też ochronną. Z tego właśnie powodu proces pakowania żywności przy wykorzystaniu odpowiednich urządzeń odgrywa szczególną rolę w branży spożywczej, decydując w głównej mierze o trwałości wykonanych produktów i ich późniejszej zdatności do spożycia przez konsumentów. Maszyny pakujące od LS Tech opracowane specjalnie z myślą o tej gałęzi przemysłu stwarzają stosowne warunki, aby proces pakowania przebiegał zgodnie z wszystkimi standardami bezpieczeństwa dla żywności. Jakie istnieją zagrożenia dla produktów spożywczych podczas procesu pakowania? Jaką rolę pełni producent maszyn do pakowania LS Tech w eliminacji ryzyka ich wystąpienia? Jak można sobie radzić z pozostałymi czynnikami, które mogą wpłynąć negatywnie na trwałość żywności?

Dlaczego pakuje się żywność?

Zanim przejdziemy do możliwych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, warto zastanowić się nad tym, dlaczego w ogóle pakujemy produkty spożywcze. Za tę kwestię nie odpowiadają bowiem wyłącznie względy praktyczne, które odgrywają szczególną rolę podczas dystrybucji żywności. Odpowiednio zapakowane towary o wiele łatwiej i szybciej przewieźć z miejsca na miejsce, np. do magazynów lub sklepów. Stanowią one również swego rodzaju wizytówki artykułów spożywczych i dostarczają najważniejszych informacji na ich temat, np. mowa o składzie produktów. Jednakże, podstawową i najważniejszą kwestią decydującą o konieczności odpowiedniego pakowania produktów spożywczych jest zachowanie jak najdłuższego okresu ich trwałości i zdatności do spożycia.

Dedykowane opakowania określonym rodzajom żywności mają za zadanie stwarzać optymalne warunki ochronne, ograniczając ich kontakt między innymi z tlenem, światłem czy też różnorodnymi zanieczyszczeniami. Ponadto, odpowiednio dobrane opakowania są odpowiedzialne za zadbanie o ich jakość poprzez uniemożliwienie lub znaczące zmniejszenie ryzyka wystąpienia ubytków ilościowych i utraty cech użytkowych charakterystycznych dla danych artykułów. Wygląd i konstrukcja opakowań produktów spożywczych nie jest zatem wynikiem przypadku bądź jedynie przekalkulowania kosztów, ale przede wszystkim podyktowane są one koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiednich warunków żywności, które są niezbędne do przedłużenia jej trwałości.

Proces pakowania żywności

Proces pakowania może przebiegać bardzo różnie i przy zastosowaniu rozmaitych maszyn pakujących, ponieważ kwestia ta jest w głównej mierze uzależniona od specyfiki artykułów spożywczych oraz ich typu opakowań. Podstawowy podział żywności decydujący o jej zastosowanym sposobie pakowania uwzględnia konsystencję produktów - sypką oraz płynną i półpłynną. Specjalnie z myślą o pakowaniu pierwszej kategorii artykułów spożywczych do foliowych opakowań opracowaliśmy nowoczesne pionowe maszyny pakujące INOX, które zapewniają wysoką wydajność pakowania, ogromną elastyczność oraz łatwość w obsłudze. Z kolei oferowany przez nas automat pakujący do kubków KL-1/3 umożliwia dozowanie i szczelne zamykanie w plastikowych kubkach wszelkie płynne i półpłynne produkty spożywcze. Obejmują one między innymi: śmietanę, lody, kefir, miód oraz soki owocowe. Urządzenia te zapewniają efektywność procesu pakowania, optymalizację czasu i kosztów oraz wygodne sterowanie z panelu dotykowego PLC.

Zagrożenia dla żywności w procesie pakowania

Proces pakowania żywności stanowi wręcz niezbędny etap jej produkcji. Chociaż jego głównym celem jest przedłużenie trwałości produktów spożywczych i zapewnienie im odpowiednich standardów bezpieczeństwa, to również jest związany z ryzykiem pewnych zagrożeń. Oczywiście można ograniczyć je do minimum poprzez korzystanie z wysokiej jakości maszyn pakujących, dbanie o panowanie odpowiednich warunków higienicznych oraz zmniejszenie ilości pracowników obecnych na hali produkcyjnej. Zgodnie z tymi sposobami radzenia sobie z kwestiami wpływającymi negatywnie na bezpieczeństwo i jakość artykułów spożywczych możemy wskazać najważniejsze i najczęstsze zagrożenia dla żywności występujące podczas procesu produkcji. Są to: zanieczyszczone materiały przeznaczone na opakowania, niewyczyszczone powierzchnie i elementy maszyn wykorzystywanych do pakowania, duża liczebność pracowników i względy higieniczne z nią związane oraz powietrze panujące na hali produkcyjnej.

Bezpieczeństwo żywności z maszynami pakującymi od LS Tech

Wykorzystywanie wysokiej jakości maszyn pakujących i innych urządzeń odgrywa ogromną rolę dla zachowania maksymalnego bezpieczeństwa żywności. Urządzenia od polskiego producenta maszyn do pakowania LS Tech stanowią w tym kontekście świetny wybór dla zakładów produkcyjnych, ponieważ są łatwe w czyszczeniu wszystkich ich elementów, a przy tym intuicyjne oraz łatwe w obsłudze. Ich zakup ogranicza również do minimum zapotrzebowanie na udział rąk ludzkich w procesie pakowania żywności, które także ze względów higienicznych niosą liczne zagrożenia dla bezpieczeństwa wytworzonych artykułów spożywczych. Ponadto, wszystkie urządzenia dedykowane branży spożywczej od firmy LS Tech są wykonane z wysokiej jakości elementów, które mogą mieć kontakt z żywością i są dla niej w pełni bezpieczne. Jako producent maszyn do pakowania dla branży spożywczej, posiadamy dużą wiedzę na temat tego, w jakich warunkach musi przebiegać proces produkcji żywności, i z całą świadomością ją wykorzystujemy podczas produkcji naszych urządzeń.

Jak wyeliminować pozostałe zagrożenia?

Bezpieczeństwo i jakość żywności stanowią niezwykle istotne kwestie podczas jej produkcji, które przekładają się na zadowolenie i zdrowie konsumentów decydujących się na zakup konkretnych artykułów. Z tego właśnie powodu zapewnienie optymalnych warunków w miejscach produkcji żywności stanowi wręcz konieczność. W tym kontekście przedsiębiorcy dbają o odpowiednią organizację procesu pakowania, czystość atmosfery i unikanie bezpośredniego kontaktu zanieczyszczeń, włączając w to personel, z maszynami pakującymi. Nowoczesne urządzenia dostępne na współczesnym rynku są sterowane w taki sposób, aby człowiek stał w odpowiedniej odległości od żywności i nie miał z nią żadnego kontaktu. W przypadku maszyn pakujących od LS Tech obsługa odbywa się z poziomu ekranów dotykowych. Kolejnym elementem ograniczającym ryzyko przedostania się różnego rodzaju zanieczyszczeń do żywności jest odpowiedni sposób przechowywania materiałów opakowaniowych i ich przygotowywanie przed użyciem (czynność ta może być wykonana przez specjalistyczne urządzenia - np. czyszczeniu słoików dedykowane są przedmuchiwarki i płuczki słoików).

Podsumowując, żywność to grupa wytwarzanych produktów wymagająca zapewnienia im wręcz sterylnych warunków. Wybór odpowiednich maszyn pakujących i innych urządzeń odgrywa w tym kontekście ogromną rolę, ograniczając do minimum wystąpienie czynników stanowiących zagrożenie dla bezpieczeństwa i jakości artykułów spożywczych.

Spodobał ci się ten artykuł?

Powiązane produkty:

Pasteryzacja słoików Zobacz produkt
Pasteryzacja słoików
Pasteryzator słoików
Zespoły dozowania Zobacz produkt
Zespoły dozowania
Dozownik wagowy, ślimakowy i objętościowy
Dozowanie do słoików i butelek Zobacz produkt
Dozowanie do słoików i butelek
Dozownik tłokowy i DWS-4
Przygotowanie słoików Zobacz produkt
Przygotowanie słoików
Przedmuchiwarka słoików
Automat pakujący KL-1/3 Zobacz produkt
Automat pakujący KL-1/3
Automat pakujący do kubków KL-1/3
Zestawy dozowania INOX Zobacz produkt
Zestawy dozowania INOX
Dozownik wagowy, karuzelowy i kapusty

Pozostałe artykuły